به گزارش سراج24؛ در هفته بیست و یکم کتابخوانی پایگاه خبری سراج24 قصد داریم به معرفی کتاب «عملیات روانی از نظریه تا عمل»، نوشته سید محمد میرسمیعی، جابر پوریانی و مرتضی چشمه نور که توسط انتشارات پشتیبان به چاپ رسیده است، بپردازیم.
کتاب عملیات روانی از نظریه تا عمل با هدف ارایه آموزش جامع و موثر عملیات روانی تهیه گردیده و سرفصلهای آن بر اساس دستورالعملهای آموزشی رایج عملیات روانی، برای بهرهبرداری پژوهشگران تدوین شده است.
در تاریخ، قدرتهای استعمارگر همواره بر سه اصل متکی بودهاند: تبلیغات، تسلیحات، اطلاعات. بیتردید در میان این سه اصل، مهمتر از همه تبلیغات است. جنگ روانی، هنجارهای خود را از تبلیغات گرفته است. هدف از جنگ روانی جلب نگرشها، باورها، احساسات و افکار افراد است. نتیجه تغییر در نگرش فرد که بر پایه تبلیغات و شیوههای آن استوار است، تغییر در ساختار شخصیتی و رفتاری فرد است. راه واکسینه کردن عقاید و تفکرات خود و دیگران در برابر حمله تبلیغاتی، شناخت فرآیند تغییر نگرش، تبلیغات، اهداف تبلیغات، شیوههای جنگ روانی و آشنایی با اثرات جنگ روانی است.
در کتاب عملیات روانی از نظریه تا عمل، میخوانیم که برای حصول موفقیّت یک عملیات، باید عملیات روانی را به عنوان جزء لاینفک فرآیند برنامهریزی و طراحی مأموریت در نظر گرفت. کسی که خوابید و از دشمن غفلت نمود، بداند که دشمن او نخوابیده و مکر و حیلههای دشمن، وی را بیدار خواهد کرد.
با توجه به بررسی به عمل آمده از تاریخچه جنگهای مختلف از جنگ جهانی اول گرفته تا جنگهای اخیر اهمیّت استفاده از عملیات روانی به عنوان یکی از اصلیترین حربهها به منظور ایجاد روحیه و انگیزه بین نیروهای نظامی خودی، پیشبرد و موفقیّت آنها در جبهه جنگ، حفظ روحیه مردم برای انجام دادن پشتیبانیهای همه جانبه و از سوی دیگر ایجاد شک و تردید در بین مردم کشور مقابل و از بین بردن انگیزه نیروهای نظامی آنها اجرا میگردد.
اهمیّت فوقالعاده عملیات روانی در پیشبرد اهداف و سیاستهای راهبردی دفاعی و امنیّتی بر هیچکس پوشیده نیست. عملیات روانی میتواند به عنوان پشتوانه عملیات نظامی در راستای ارتقاء روحیه و آمادگی نیروهای مسلح و مردم یک کشور مؤثر باشد. همچنین در طول تاریخ، عملیات روانی به عنوان یکی از کارآمدترین اقدامات با هدف، فریب دشمن، شکست دادن حریف و کاهش توان رزمی او همواره مورد استفاده قرار گرفته است.
نکته بسیار مهم کتاب عملیات روانی از نظریه تا عمل، ریشه فریب خوردن در برابر عملیات روانی دشمن است. که این ریشه جهل نامیده شده. تأکیدات صریح مقام معظم رهبری (مدظله العالی) در کسب بصیرت برای مقابله با جنگ نرم و عملیات روانی دشمن دقیقاً برای مقابله با همین جهل است. این امر میسر نمیشود مگر با برنامهریزی و ارتقاء سطح کمی و کیفی آموزش.
در کتاب عملیات روانی از نظریه تا عمل پس از تشریح تعاریف حوزه جنگ نرم و عملیات روانی با بررسی ابزارها، شیوهها و ویژگیهای اجرای عملیات روانی، نسبت به تشریح اهمیت آن در اجرای ماموریتهای نظامی و غیرنظامی پرداخته و نمونهها و مصداقهای اجرای آن توسط جریانات مختلف را تبیین نماییم.